Günümüzde ilişkilerin temeli daha fazla konuşmak değil, dinlemeye daha fazla istekli olmaktır. Birçok insan dinleme becerilerini çeşitli yollarla geliştirebilir. Daha dikkatli dinleyen insanlar bilgiyi daha yüksek oranda işliyor ve bir araya getiriyor.
Bunun için izlenecek yollardan biri, size soru sormak isteyen insanlara sorularını henüz tamamlamadan cevap vermenin yanı sıra iletişimi sekteye uğratan düşüncelere yer vermek gibi bazı kötü alışkanlıkları kırmaktır. İletişimde birçok konu dinleme becerileri üzerine temellendirilir ve bu becerileri geliştirmek pratik ister.
İnsanların söylediklerindeki yanlışları aramaktan ziyade -ki bu yargılamaktan veya iletişimi sekteye uğratan düşüncelerden kaynaklanır- söylenenlerdeki doğruları arıyor olmak iletişimde daha etkili bir düşünce modeli ortaya koymaktadır. Aynı zamanda olumlu bakış açılarına odaklanmak insanları anlatacakları konularda daha açık olmaya yönlendirir. Elbette bu bir süreçtir. Bu farkındalık kazanılmadığı sürece bilgi alışverişini etkin bir biçimde gerçekleştirebilmek pek kolay olmaz.
İnsanlar düşünmeye, konuşmaya ve olumlu bir bakış açısıyla dinlenilmeye davet edilmelidir. İletişimde bazen karşımızdaki kişiler kendilerini bir bilgi yağmuruna tutulmuş gibi hissedebilir. Onlara yorum yapma veya geri bildirim verme fırsatı tanınmadığında iletişim kazaları da kaçınılmaz duruma gelmektedir. Bu anlamda karşımızdaki kişinin sorularına cevap vermek için zaman ayırmak da çok değerlidir.
Bunun örneklerini iş hayatında da görmekteyiz. Eğer bir yöneticiyseniz, çalışanlarınıza veya bir çalışansanız iş arkadaşlarınıza soru sormaları ve yorum yapmaları için fırsat tanıdığınızda “kazan-kazan” modeline uygun bir yaklaşım sergilemiş olursunuz. Bu yaklaşım çok önemlidir çünkü karşımızdaki kişinin daha önce edinmiş olduğu bilgilerle o anda edinmiş olduğu yeni bilgileri bir araya getirmesine imkan tanır.
Siz karşınızdaki kişiyi ne kadar çok dinlerseniz, o da sizi dinlemek için o kadar istekli olacaktır. Bu şekilde biçim kazanan bir etkileşimin en büyük faydası ise yeni, farklı ve yaratıcı fikirlerin ortaya çıkmasını sağlamasıdır. Bu da iletişimi daha da derinleştirecek ve birlikteliği sağlamlaştıracaktır. Aynı zamanda iletişimde aktif bir dinleyici olduğunuzda karşınızdaki kişiyi konuşmak ve paylaşımda bulunmak konusunda da motive etmiş olursunuz. Unutmayın; iletişimde motivasyon, dinlemektir.
2 (Yorumlar)
Gülşah
20 Şubat 2019 10:40Birebir eğitim veriyor musunuz? Size direk nasıl ulaşabilirim?
Batuhan Kürkçü
21 Şubat 2019 20:25destek@batuhankurkcu.com eposta adresine yazabilirsiniz.